НАССР в харчовій промисловості України

НАССР або Система якості управління безпечністю харчових продуктів – це перш за все запобіжні дії, систематична ідентифікація, оцінка та контроль потенційних небезпечних чинників (біологічних, хімічних, фізичних), що виникають в ході виготовлення продукції. Тому, одна з характерних особливостей нової економічної політики в Україні – це фокус уваги на виготовленні безпечних продуктів харчування, відповідно до рівня світових стандартів.
Система НАССР в харчовій промисловості України націлена охопити всі аспекти безпеки продукції кожної ланки харчового ланцюга, від вирощування і збору врожаю, придбання сировини і до моменту використання харчового продукту споживачем.
НАССР необхідний на підприємствах громадського харчування, для виробників харчової продукції, торговим закладам, сільгоспвиробникам сировини, агрохолдингам, фермерським господарствам, виробникам кормів, добрив, пестицидів, виробникам чистячих дезінфікуючих засобів та обладнання, а також тим, хто займається зберіганням, пакуванням та фасуванням готової продукції.
Першим кроком при впровадженні в діяльність організації системи НАССР є діагностичний аудит – визначення всіх аспектів діяльності, що мають вплив на безпеку продукції.
Розробка системи харчової безпеки документації з дотриманням основних принципів системи і впровадження НАССР в діяльність – призначення групи безпеки, впровадження програм-передумов, аналіз небезпечних чинників та визначення засобів контролю, визначення критичних точок та контроль за ними, проведення валідації та верифікації.
Не варто забувати також про навчання персоналу – відповідальними за виконання процедур повинні бути працівники, тому вони повинні розуміти документацію й розбиратися в процедурах системи.
Проведення внутрішніх аудитів використовуються для визначення невідповідностей та усунення їх причини.
Згідно ЗУ «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчової продукції» оператори ринку харчових продуктів зобов’язані впровадити процедури, засновані на принципах системи НАССР.
Принципи НАССР – це невід’ємна частина міжнародного стандарту ISO 22000, тому сертифікат ХАССП є свідченням відповідності системи безпеки харчових продуктів вимогам стандарту ISO 22000.
Висококваліфікований персонал «
Тестметрстандарт», який має багаторічний досвід у сфері системного управління допоможе Вашому підприємству з проведенням робіт по розробці ХАСП і документуванні системи НАССР в громадському харчуванні, навчання персоналу підприємства, визначення критичних точок контролю і оцінки ризиків, впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *