Що таке HACCP?

Це система управління безпечністю харчових продуктів. У чому її особливість і відмінність від інших систем якості? Основна відмінність в її запобіжні дії. Це контроль, оцінка і постійна ідентифікація потенційних небезпечних чинників, які можуть виникнути при виробництві продуктів харчування. Це можуть біологічні, фізичні або хімічні фактори. Нова економічна політика України націлена на світові ринки, відповідно і продукція харчової промисловості повинна відповідати всім світовим стандартам. Тому нова система якості повинна бути задіяна на кожному етапі, від вирощування та збору врожаю, закупівлі сировини та до моменту використання товару кінцевим споживачем.

Давайте розберемося, де і кому потрібно впроваджувати ХАССП?
Наприклад, підприємствам громадського харчування, включаючи кайтерінг, виробникам харчової упаковки, постачальникам до великих торгових мереж, а також виробникам корму для тварин потрібно впроваджувати систему управління безпеки. Це дозволить вам укладати договори на постачання продукції, брати участь в тендерах і експортувати свою продукцію.

ХАССП необхідний:

  1. На підприємствах громадського харчування (ХАССП для громадського харчування);
  2. Виробникам харчової продукції;
  3. Торговим закладам;
  4. Сільгоспвиробникам сировини: агрохолдінгам, агрофірмам, фермерським господарствам;
  5. Виробникам кормів, добрив, пестицидів;
  6. Виготовлювачам чистящих, дезинфікуючих засобів та обладнання;
  7. Тим, хто займається зберіганням, упаковкою, фасуванням готової продукції.

Вимоги системи ХАССП в Україні

Система заснована на 7 основних принципах:
• Визначення небезпечних факторів, аналіз і оцінка пов’язаних з ними ризиків;
• Виявлення критичних контрольних точок;
• Встановлення критичних меж для кожної точки;
• Підготовка методів моніторингу;
• Розробка коригувальних дій;
• Створення процедур перевірки функціональності впровадженої системи;
• Документування всіх стадій і процедур.

За великим рахунком, у вимогах ХАССП немає нічого принципово нового в порівнянні з традиційними нормами для харчової промисловості, HACCP тільки зручно систематизує численні санітарні та технологічні норми і правила виробництва, полегшує повсякденний контроль, робить його зрозумілим як керівнику, так і пересічному працівнику.

Процедура впровадження системи HAССР:

Першим кроком при впровадженні в діяльність організації системи НАССР є діагностичний аудит – визначення всіх аспектів діяльності, що мають вплив на безпеку продукції.
Розробка системи харчової безпеки документації з дотриманням основних принципів системи і впровадження НАССР в діяльність – призначення групи безпеки, впровадження програм-передумов, аналіз небезпечних чинників та визначення засобів контролю, визначення критичних точок та контроль за ними, проведення валідації та верифікації.
Не варто забувати також про навчання персоналу – відповідальними за виконання процедур повинні бути працівники, тому вони повинні розуміти документацію і розбиратися в процедурах системи.
Проведення внутрішніх аудитів використовуються для визначення невідповідностей та усунення їх причини.
Реалізація принципів, на яких базується система, допоможе зосередитися на стадіях технологічного процесу і умов виробництва, важливих для забезпечення безпеки харчових продуктів і тим самим забезпечить їх стабільну якість, збільшить реалізацію продукції і підтвердить готовність підприємства до постійного випуску безпечної продукції.

ПЕРЕВАГИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ

Після впровадження системи на підприємстві, компанія отримує численні переваги:

  • Системний підхід;
  • Контроль безпечності продукту;
  • Зменшення кількості невідповідної продукції;
  • Розподіл відповідальності за забезпечення безпеки;
  • Своєчасне використання попереджувальних заходів;
  • Збільшення довіри клієнтів;
  • Розширення ринків для реалізації продукції;
  • Зростання інвестиційної привабливості конкурентоспроможності;
  • Підвищення лояльності контрольних органів;
  • Переваги при тендерах і державні закупівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *