Проведення сертифікації послуг громадського харчування потрібне для підтвердження відповідності послуг, що надаються всім затвердженим законодавчими актами України стандартам якості, нормативам і вимогам безпеки.
Сертифікація громадського харчування може проводитися для наступних видів послуг:
- послуги з надання харчування в ресторанах, барах, кафе, закусочних, їдалень та інші;
- послуги з виготовлення кондитерських виробів та кулінарної продукції;
- послуги з розповсюдження кулінарної продукції.
Згідно з чинним законодавством України сертифікація послуг громадського харчування не є обов’язковою процедурою в системі ГОСТ, тобто сертифікат якості на послуги, що надаються можна отримати тільки з ініціативи заявника, для підтвердження відповідності послуг всім встановленим нормам. Добровільна сертифікація послуг в галузі громадського харчування дозволяє підвищити конкурентоспроможність закладу, так як наявність сертифіката відповідності якості викликає довіру у відвідувачів даної організації до послуг, що надаються.
Сертифікація послуг громадського харчування проводиться акредитованими центрами сертифікації на відповідність до затвердженого наказом Держстандарту України від 27.11.96 р. № 499, зі змінами та доповненнями (далі – Перелік № 499).
Сертифікація послуг громадського харчування проходить в кілька етапів: - подача здобувачем заявки та пакету необхідних документів в центр по сертифікації продукції;
- розгляд центром по сертифікації наданих документів і винесення рішення про проведення сертифікації послуг у сфері громадського харчування;
- вибір оптимальної схеми проведення сертифікації;
- оцінка відповідності послуг все встановленими законодавством нормами та стандартами якості (аналіз документації, оцінка виробничого і технологічного процесу);
- аналіз центром по сертифікації отриманих результатів та прийняття рішення про видачу сертифіката відповідності послуг громадського харчування. Або мотивовану відмову в його видачі;
- реєстрація та видача сертифіката на послуги в сфері громадського харчування.
Для проведення сертифікації громадського харчування необхідно надати документацію, яка в повній мірі може відобразити відповідність процесу всім вимогам і нормативам, основними документами є: - сертифікат пожежної безпеки приміщення;-
- ліцензія на продаж алкогольної продукції;
- свідоцтво про державну реєстрацію на різні види продукції;
- протоколи сертифікаційних випробувань;
- сертифікати відповідності якості та інша документація, без якої сертифікація послуг громадського харчування буде неможлива.
Швидко і якісно провести сертифікацію послуг в галузі громадського харчування допоможуть висококваліфіковані фахівці центру з сертифікації «ТЕСТМРСАНДАРТ».